9 Şubat 2014 Pazar

Kainatın bilinen en büyük yıldızı ve dünyamız...

Kainatın bilinen en büyük yıldızı ve dünyamız...

Kainatın bilinen en büyük yıldızı ve dünyamız...
Geniş anlamda düşününce, bilimin uzayın ancak % 5 ini keşfettiği bir kainatta milyarlarca galaksi ve her galaksi de milyarlarca yıldız topluluğununun içinde ancak bir kum tanesi kadar olan dünyamızda, er veya geç ölecekleri kesin olan insanların birbirleriyle didişmelerinin ne kadar anlamsız olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü yarın öldüğümüzde bugüne kadar savunduğumuz değerlerin en azından bizim için hiçbir anlamı kalmayacak. Son günlerde ülkemizde yaşanan saçmalıkları görünce biran için mistik takılmaya karar verdim.
Bu blogumda da kainatın bilinen en büyük yıldızı ile dünyamızı kıyaslamak istiyorum.
Kainatın bilinen en büyük yıldızı VY Canis Majorisyıldızıdır.
VY Canis Majoris veya kısa adıyla VY CMa, Büyük Köpek Takımyıldızı'nın içinde bulunan ve evrendeki bilinen en büyük yıldızlardan birisi olmasıyla beraber bir kızıl üstündev yıldızdır. Yarıçapı 1,420±120 güneş yarıçapı genişliğindir. Ayrıca aydınlatma gücü en yüksek yıldızlardan biri olan VY CMa, Dünya'dan yaklaşık 3,840 ışık yılı uzaktadır.
Eğer saatte 980 km hızla giden bir uzay mekiği VY Canis Majoris'in etrafında bir tur atmak isteseydi bu tur yaklaşık 1100 yıl sürerdi. (Aynı hızda giden bir uçak dünyanın çevresini 40 saatte dolaşıyor.) Eğer dünyayı 1 cm çapında var sayarsak, VY Canis Majoris yıldızının çapı 2,5 km büyüklüğünde olurdu. Eğer Dünya'dan VV Cephei A'ya 2000 KM hız yapan bir uzay mekiği ile gitmek istesek bu yaklaşık 2 milyar yıl sürerdi.
Şimdi de gezegenlerin boyutlarını görsel olarak kıyaslayalım.
Aşağıdaki tabloda 6 grupta değişik boyutlarda gezegenler ve yıldızlar yer almaktadır. Her grubun en sonunda görülen gezegen bir sonraki grupta ilk sırada yer almaktadır. Birinci grubun sonunda ve İkinci grubun başındaki gezegen dünyamızdır. Güneş ise üçüncü grubun üçüncü sırasında yer almaktadır. Bilinen en büyük yıldız ise altıncı grubun en sonundaki yıldızdır.
Fotoğraflar dışında aşağıdaki videoları izlediğinizde daha net fikir sahibi olabileceksiniz.


Şimdi de Kuran-ı Kerim'in Araf suresinin 54. ayetine bakalım.
"Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş'a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır. Dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız O'na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah'ın şanı yücedir."
Ancak bilimsel olarak baktığımızda, Kainatta öyle galaksiler var ki bu galaksinin bir günü dünyanın milyarlarca gün ve yılına karşılık gelir. Kur'an’ın dünya ve semanın ömrünün milyarlarca yıl olmasını altı gün ile tabir etmesi, bu galaksilerin gün ve yıl kalıbına göre olma ihtimalidendir.
Yine de " Herşeyin doğrusunu Allah bilir." diyerek yazımızı noktalayalım.

Kaynak:http://blog.milliyet.com.tr/kainatin-bilinen-en-buyuk-yildizi-ve-dunyamiz/Blog/?BlogNo=437394

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers