29 Aralık 2013 Pazar

Türkiye'nin İlk Kürt Heavy Metal Grubu Ferec

Kürtçe de 'karanlıktan aydınlığa geçişin arifesi' anlamına gelen Ferec grubu onlar, Hakkâri’de yaşayan dört arkadaş 2002 yılından beri Hakkâri’de ferec adıyla müzik yapıyorlar. ,


Türkiye’nin ilk kürtçe heavy metal grubu

10 yıl önce Hakkârili dört gencin kurduğu heavy metal grubu Ferec, Van'daki izleyiciye ilk kez geçen sene "Konser Van'da, Dayanışma Her Yerde" Programı ile seslenmişti. Bizde sizler için grubun solisti Fuat Taş ile Ferec'i konuştuk.

Fuat'a göre Ferec'in sözcüsü olduğu isyan, birey temelli.  "Sadece Kürt çocukların değil, Gazzeli, Atinalı, Parisli çocukların da isyanıdır. Ezilenlerin öfkesi evrenseldir ve bu öfkenin yoğunlaştığı çığlıklardan biridir Ferec."
Hakkâri’de heavy metal nasıl mı olur demeyin buyurun birde onlardan dinleyelim
— Grup üyeleri hakkında bilgi edinebilir miyiz?
Grup üyeleri Cemal Kaya elektro gitaristimiz ( işsiz), İsmail Kurt bass gitaristimiz arada bir markette çalışır, Erkan baran bateristimiz Diyarbakır’da konservatuar öğrencisi ben Reh Fuat grubun solisti ve kurucusu ayrı ayrı barlarda canlı performans yapıyorum ve enstrüman eğitimleri kursu vermekteyim….
— Sadece müzikle mi uğraşıyorsunuz?
Evet sadece müziklen uğraşıyoruz
— Helikopter albümü piyasaya çıkalı ne kadar oldu?
2009 yılının ekim ayında çıktı…
—Şu ana kadar nasıl tepkiler aldınız, satış grafiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yapımcımızın dediğine göre satışlar gayet iyi ama bir metal albümün çok az basıldığı ve dinleyici kitlesinin darlığı göz önüne alındığında, Türkiye’de yayınlanan metal albümlerinden daha kötü bir satış grafiğinin olmadığını söyleyebiliriz. Bu çalışmamızın bir ilk olması nedeniyle arşiv değeri var ve yapımcımız SES plak’ın gerekli özeni gösterdiğini söyleyebiliriz.
Şu ana kadar genellikle olumlu tepkiler aldık. Müziğimize dönük Ne iyi nede kötü çok kapsamlı eleştiriler almadık, Grup çoğunluk Hakkârili olmamız, Hakkâri’de yaşıyor ve müzik yapıyor olmamız ve artı Kürtlüğümüz ilgi konusu oldu. Yalnızca bir müzik dergisinde (blue jean) albümümüzle ilgili bir değerlendirme çıktı. Sadece bu değerlendirme bile gözümüzü biraz daha açma, müziğimizin nasıl görüldüğünü bilme ve bundan sonraki çalışmalarımızda ön açıcı olmaya yetecektir…

— Neden Helikopter?  Özel bir yeri var mı?
Kçükken oyunlarımızdan biri, hatta en heyecan verici olanı helikopterleri kovalamaktı. Peşlerinden helikopter, helikopter diye çığlık çığlığa koşardık. Zamanla helikopterin masum bir şey olmadığı öğrendik. Savaş ve ölüm demekti helikopter, henüz çocuk olduğumuz ve heyecan veren bir şey olan helikopterin hiç de öyle olmadığını öğrenmenin kirlenmiş çocuk düşlerimizin öfkesidir helikopter.

— Bölgemizde Kürtler Heavy Metal'a ilgi gösteriyor mu?
İlgi görüyoruz diyelim. seviliyoruz yalnız bu sevginin metalden ziyade bize olduğunu biliyoruz metal müzik dinleyen Kürtlerde var elbette, daha çok gençler ve öğrenciler çoğunlukta, mesele Van ve Diyarbakır’da verdiğimiz konserlerde ciddi bir metal müzik dinleyicisi kitle olduğunu gördük..
— Konserleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Nasıl karşılandınız
İlk Kürtçe metal albümünün sahibi olarak müzik tarihine geçtik, metal yapıyor olmamız muhtemelen yadırganmıştır da, yaşamın bu kadar zorlu olduğu bir yerde yaşamın doğrudan maddi üretimine dayalı olmayan her uğraş yadırganır. bir endüstri toplumu ürünü olan metal müziğinin birey kültürünün olmadığı geleneksel bir toplum içinde var olmasının zorluğundan, fakat biz insanlığın giderek bir topluluk olduğunu biliyoruz. Bunun maddesel temellerinin Hakkari’de olmaması aslında çok belirleyici değil yaşadığımız çağda sadece yerel değil global bir gündeme de sahip olmamızın bireyselleşmeyi hızlandıracağına inanıyoruz…

Sadece siyaset yaşanmıyor buralarda âşık da olabiliyoruz. Kavgada ediyoruz, şarkı sözleri isyankâr olabilir ama karamsar da değiliz. iyimser olmak bizim dünyaya bakış açımızın en önemli parçası, biz umut üretmeye çalışıyoruz sadece itiraz etmek için haykırmıyoruz, sadece küfretmiyoruz, Dünyanın iyi olabileceğine ilişkin umut da besliyoruz..

İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Van konserlerimiz çok keyifli geçti inanılmaz bir ilgi ile karşılandık özellikle Barışa Rock Festivali ve Uluslar arası Gençlik Kmpı sahneleri inanılmaz güzel geçti.  Van’da sadece canlı performans yapıyorum 2. albüm hazırlıkları içinde olduğum için konserlere çıkamıyorum.

— Ferec ne demek?
Şafaktan önce gökte görülen son yıldızdır Ferec. Kendisi de müzikle çok ilgili olan bir işadamı dostumuz grubumuzu adının Ferec olmasını önerdi. Hemen benimsedik.
—Geleceğe dair planlarınızda ne var?
Dünyanın her yerine gitmeyi planlıyoruz elbette henüz tarzımızı tam olarak oturttuğumuzu söyleyemeyiz, belki bir ilk olmanın yol açtığı bir durum bir yandan da çok zenginleştirici bir şey bir sentezde olabiliyoruz ama bizde itiraz edilecek bu kadar şey ve Kürt gırtlağı ile isyan duygusu oldukça durmayacağımızı da biliyoruz…
— Bir ilk olmanızın size getirdiği avantaj veya dezavantajlar nelerdir
Arşiv değerinin olması…
— Geçiminizi sadece müzik yaparak mı gideriyorsunuz?
Müzik dışında yapacak bir şey yok zaten.. Olsa da yapamayız diye düşünüyorum örneğin sözleşmeli müzik öğretmenliğini yaptım 4 yıl boyunca sarmadı 4 yılın ardından bıraktım. Tekniker olduğum için işe alınacaktım düşündüm kabul etmiş olsaydım belki de müziğimde bu kadar başarılı olmazdım o nedenle biz müziğin emekçileriyiz. Müzik dünyamız ve müzik olmazsa olmazlardan deyip ek yapmayı düşünmedim. Özel dersler dışında, tabi oda yine müzik dersleri…
— Ferec grubu nasıl oluştu, hepiniz arkadaş mısınız? Ve grupta kaç kişi emek veriyor
Daha önce Rock ve Protest müzik yapan 10 kişilik bir gruptuk. 2002 yılında bölündük ve kalan biz 4 kişi Ferec’i kurduk bu ayrışma döneminde zaten yaptığımız müzik bizi tatmin etmemeye başlamıştı. Giderek Hard Rock ve metal müziğe kaydık, diğer müzik tarzları, içimizdeki duyguyu dışa vurmamız noktasında yetersiz geliyordu ve bizim açımızdan giderek arabeske dönüşme riski taşıyordu. Gelenek ne kadar önemli de olsa yani bireysel kültürler oluşuyor. Farklı bir çığlık olmak gerekiyordu. Heavy metal bize çığlığımızı bastırmayacağımız imkânı veriyordu… Hepimiz çocukluk arkadaşıyız ve uzaktan akrabalıklar vardır…
— Heavy Me-tal müzik sizin için ne ifade ediyor?
İçimizdeki isyan dolu duyguları dışa vurmaya yetiyor mu bilmiyorum ama metal müzik o kadar derin bir müzik tarzı ki içinde bir çok şeyi barındırır. Yaşamak lazım, metal müzik yapmak lazım ki ne ifade ettiğini görebilmek için, yeraltı müziğidir ifadesi güçtür dediğim gibi yaşamak lazım.
Hakkari ve Van halkının size bakış açıları nasıldır?
Metal müzik yapmaya karar verdiğimiz dönemlerde Türkiye’de şiddetli satanizm tartışmaları vardı. Tepkiler daha sertti fakat insanlar zamanla alışmaya başladı. daha sonrada bizi ve yaptığımız müziği sevmeye başladılar, bakış açılar şimdilik gayet normal güzel Hakkari ve Van’da ve gittiğimiz her yerde olumlu karşılanıyoruz…

Hakkâri’nin heavy metal Ferec grubu kaç kişiden kimlerden oluşuyor?

Vokalde Fuat Taş, basta İsmail Kurt, Gitarda Cemal Kaya, davulda Erkan Baran. Ya da gruptaki adlarıyla sırayla Reh (Kürtçe Kök demek),  Afıriş (Yaratılış), Baratarna (Milattan önce yaşamış Kürt kralı), Zede (Fazla).BASKALENEWS

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers